follow
dash
fohfaifsik

Saya selalu tanya kenapa penggunaan terma loyar buruk.Kenapa bukan tayar buruk ataupun loyar beruk? -Rahman Kassim

Klik "CERPEN" untuk teruja.

Posted on 06 February, 2012 at @ 3:15 AM, you can leave your comment (0) (0)
Tip kejayaan dan komen aku
السلام عليكم ورحمة الله وبركا ته



apabila aku sedar yang naik sekolah ini dah setengah bulan June. rase macam semalam aku tulis post, cakap yang dah satu haribulan enam kan? eh eh, konon-konon masa jalan sangat pantas, tapi hakikatnya, aku yang tak kejar mase tu, tapi aku buang mase yang diberi 24 jam setiap orang macam buang sampaah sisa makanan.

tadi aku blogwalking, lepas itu aku terbace entry pasal TIP PELAJAR CEMERLANG. aku buat keputusan unttuk sharea, copy dan paste dan dijadikan sticky post dekat blog aku yang sangat hodoh ini supaya apabila aku baca balik, aku sedar tahap kemalasan aku. sepatutnya aku sudah sedar awal dan laksanakan langkah ini dari awal cui lagi, bukannya dah nak habis cuti, baru terkial-kial nak tulis pasal bende alah ni. tulah manusia, kesedaran dah ada, kemalasan yang masih belum pergi.

aku rase aku macam dah melalut dan dah keluar daripada landasan topik perbincangan. ceh wahh ayat. first of all, let me say that this post is just my diary and what i am thinking about. not to be proud and not condem you or other else. Actually i got the tip from here , http://www.macam-2.com/2008/01/35-petua-pelajar-cemerlang-dari-dr.html you can click to improve that I am not lying or lie to you.



"Kita tidak boleh berjaya jika kita katakan kita akan gagal"-Tun Mahathir Muhammad, Bapa Pemodenan Negara


"aku bukan gagal, tapi belum berjaya"-Koloneel Sanders


"Jangan salahkan keadaan tetapi buat perubahan"-Napoleon Bonaparte


like that quote? yeah, just like me. I like too. I prefer words from our forth minister the most.

..........................


1. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.

- Kalau aku bukan setakat pensil ditangan, dengan pe, pensil semua aku gigit.

2. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).

-kalau nak dikira waktu yang diperruntukkan untuk mase prep, aku rase cukup kot, KALAU aku tak tidur, memekak, bising, menyanyi, makan, berangan dan lain-lain perkejaan yang sama taraf dengannya.

3. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.

- dengarlah semua pelajar sekalian, kite sebagai murid hormatlah guru masing-masing. jangan ngumpat, back talk, sindir, melawan, menghina. sama macam ibu bapa kita, Cakap "AH!" pon tak boleh. kalau ilmu dapat, tapi tak berkat jugak oi xD

4. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.

-masalah ni aku punye hal sukar dikawal dan dibendung. aku rase perlu jumpe kauselor ni.

5. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.

-sebagai orang Islam, doa itu kan senjata utama kita. jadi, tak payahlah kita mohon dengan jin atau syaitan atau bulan bintang pon kalau nak berjaya. Allah kan ada, Maha Pemurah lagi Maha Penyayang ._________.

6. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.

-maksudnya? dia suruh aku tidur masa letih sepuas-puasnya? ok bagus, aku suka tip ini. kalau macam itu, "Ah, letihlah~!"

7. Tahu petua-petua agar tidak lupa: like what? like this ;

-jangan makan kepala ikan
-jangan makan organ dalaman
-jangan minum semasa makan
-jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
-jangan melihat kemaluan
-banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
-banyakkan makan kismis, kurma dan madu
-banyakkan makan kekacang
-pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
-jangan makan sehingga terlalu kenyang
-jangan kencing berdiri

8. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.

-sebenarnya, aku lagi suka belajar saat akhir sebab kalau belajar awal-awal aku cepat lupa. lupa dan tak ingat.

9. tanam ciri-ciri pelajar cemerlang dalam diri :

-taat kepada Allah
-mendirikan sembahyang
-menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
-hormati & sayangi guru
-bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
-suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
-membantu rakan yang memerlukan
-berdoa dan bersyukur kepada Allah
-sentiasa bertawakal
-mahir dalam setiap mata pelajaran

-kalau yang part ni aku rasa no-comment sebab aku rasa manusia normal mesti boleh faham sendiri kan?



macam yang aku cakap tadi, aku bukan nak bangga diri, riak, sombong, bongkak atau apa. sebab aku lagi banyak disadvantage than better. macam quote yang aku pegang, "other sport, do the best of what you impossible can not do"

orang kata, bila kita sudah berjaya, kita lupa susah kita. ok, aku rasa quote tu tipu. bila kita dah berjaya, kita makin ingat segala pahit susah kita. kalau aku lah, aku makin ingat itu, ini, macam mane keadaan asrama tak ada air masa Mid-Year exam, ini, itu, hidung aku meleleh sampai jadi macam hidung badut dan minta untuk dibuang sementara, keadaan otak dan emosi yang tak stabil dan lain lain hal.

aku rasa akau tak ada idea nak tlis ape. sebenarnya panjang lagi, tapi aku rasa bende alah tu semua melalut. dan aku rase, wow* panjangnya post aku kali ni. dan aku tak ada selitkan satu pun Korea. ohman, ohman. Assalamualaikum.

Forever typo,
Joon Myun's,
-signature ala carte-